10 SAP ABAP Workflow Interview Questions With Answers.


1. State Whether Notification Mail & Work Item Are Same. If Not State The Differences Between Them.

Answer: No, notification mail and work item are not same. The differences between the two:
  • The work item cannot be used to notify several users whereas Mails can be routed to several users.
  • It is also worth noting that a mail can be forwarded in many different ways(fax, internet...) whereas the work item cannot.
  • Work Items have the advantage that they contain the intelligence needed to execute the relevant task with the correct data when the operational user executes them,
  • Work Items have their own functionality so that the operational user has access to everything that is useful to improve the flow of the process.
  • Work Items disappear on their own when they have been executed by someone else or made obsolete.
These work items can be received in the R/3 business workplace, MS Outlook (or any other MAPI compatible client), Lotus Notes, or work item notifications can be distributed by e-mail.


2. What Are The Three Types Of Work Items?

Answer: There are 3 Types of Work Items:
  • Dialog Work Items
  • Background Work Items
  • Workflow Work Items.

3. State Whether Workflow Supports Open Interfaces.

Answer: Yes, Workflow does support open interfaces. The most significant interface supported is the Wf-XML standard from the Workflow Management Coalition.

The WF-XML interface is based on XML and allows workflows from different vendors to communicate with each other. WF-XML is the only Open interface for supporting interoperability of business processes, independent of what the business process being integrated.


4. Can We Send a Standard Text As An Email From Workflow?

Answer: Yes, standard texts can be sent as email from workflow. It is very easy sending standard text, which may include data from the workflow. One simply needs to create a background step which sends the work item description. This may include variables which will be substituted when mail is sent.


5. Workflow Is Only Started Automatically. Is It True?

Answer: No it isn't. Workflows can be started in 2 ways.
  • Manually
  • Automatically using events.

6. What Are The Different Ways In Which Application Creates An Event?

Answer: The different ways through which application creates event are:
  • Change Documents: Status changes of objects which are logged as change documents can be reported as events.
  • Status Management:An event can be created automatically for objects using the general status management when an object status changes.
  • Message Control (NAST table)
  • Programming (Explicit event creation) Using Function Modules: Events can be created by calling the relevant function module SWE_EVENT_CREATE or SAP_WAPI_CREATE_EVENT

7. Can One Send A Complex Text From The Workflow?

Answer: One can create mails using SAPscript. These mails can include conditions which are evaluated in order to determine which text blocks which are used in the mail. Workflow variables can be used in these conditions and workflow variables can be substituted into the body of the e-mail text.


8. Can One Send Really Complex Mails From The Workflow?

Answer: Complex mails can be sent using two ways:
  • One can probably write own ABAP routines for generating the text and generating the attachments to go with the text.
  • Use the function group SO01 which contains functions of the form SO_*_API1 which are ideal for creating own sophisticated messages. There are plenty of advantages of how these are used within the SAP system.

9. What Is The Transaction Code For Workflow Definition?

Answer: Transaction Code for workflow definition is PFTC.


10. Are Both ABAP Normal Reporting & Workflow Reporting Are Same?

Answer: These 2 are completely different.
  • Standard workflow Reports exist which allow the administrator to check statistics such as the 
    • frequency
    • average duration of the workflow processes.
  • However the real strength of the workflow reporting is that it allows reports to be configured which analyze the process statistics in combination with the data involved within the workflow process and the organizational units associated with the process.

For example, you can determine the average time invested in a failed contract renewal request, the time taken to create material masters in different plants or the frequency of rejected purchase requisitions on a department to department basis. Often, big reductions in cost or cycle time can be obtained without touching the workflow definitions.


Comments

Also Read...